Клуб СУЗУКИ Форуми
Клуб СУЗУКИ
Въпроси/Отговори  Въпроси/Отговори   Търсене  Търсене   Потребители  Потребители   Потребителски групи  Потребителски групи
Регистрирайте се  ::  Вход Влезте, за да видите съобщенията си

Създайте нова тема  Напишете отговор
 Разширителният съд прелива и не връща антифриз в системата « Предишната тема :: Следващата тема » 
Автор Съобщение
T_H_A
МнениеПуснато на: Пон Юли 01, 2024 7:22 pm    Заглавие: Разширителният съд прелива и не връща антифриз в системата Отговорете с цитат

Здравейте, колеги.
Притежавам Сузуки SX4 седан, 2008, с двигател M16A. Първият собственик в Германия беше фирма за авариен ремонт на камиони и колата возеше монтьори от базата, до авариралия камион. Аз съм втория собственик. Преди да взема колата, тя мина ТЮВ там, без забележки. Когато взех колата, на 31.01.2024, тя беше на 290 200км, а сега 4,5 месеца по-късно е на около 305 000км. За тези 15 000км съм сменил маслото 2 пъти, сменил съм свещи, филтри, накладки, спирачна течност, масло на скоростната кутия (ръчна), като цяло обслужена е.
До момента колата има един единствен проблем - смених антифриза. Извърших процедурата стъпка по стъпка, по инструкции на Сузуки, които открих в нета:
Колата беше под наклон назад, промих я, вентилаторите и двата се включиха, източих водата, налях новия антифриз, чаках да се обезвъздуши (преди карах Хонда и съм обезвъздушавал система неколкократно).
Включих системата на компютър и видях, че вторият вентилатор включва на 101 градуса и изллючва на 96 градуса, като температурата, след включване на втория вентилатор, пада за секунди. Парното работи. Колата не прегрява, но:
1. Колата връща антифриз в разширителния съд до ниво преливане.
2. При охлаждане не връща антифриза обратно в системата и се налага да го източвам с една спринцовка и да го връщам обратно.
Няма антифриз в маслото, нито масло в антифриза.

Някой има ли идеи какво мога да направя?
Аз се сетих да си купя нова капачка за радиатора, но нямам други идеи.

Благодаря, на отзовалите се, предварително!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mironski
МнениеПуснато на: Пон Юли 01, 2024 8:07 pm    Заглавие: Re: Разширителният съд прелива и не връща антифриз в система Отговорете с цитат

истински фен на SUZUKI

Местожителство: Полски Тръмбеш

T_H_A написа:

Аз се сетих да си купя нова капачка за радиатора.
!

Промяна след смяната на капачката?
T_H_A
МнениеПуснато на: Пон Юли 01, 2024 8:26 pm    Заглавие: Re: Разширителният съд прелива и не връща антифриз в система Отговорете с цитат

mironski написа:
T_H_A написа:

Аз се сетих да си купя нова капачка за радиатора.
!

Промяна след смяната на капачката?

Тепърва ще си поръчвам нова капачка, но се чудех дали според вас е необходимо да сменя и нещо друго, затова попитах тук. Иначе след като сменя капачката, ще пиша отново.
Върнете се в началото
YoKK
МнениеПуснато на: Вто Юли 02, 2024 7:45 am    Заглавие: Отговорете с цитат

возил се на SUZUKI

И при мен бе абсолютно същото. Смених и радиатор, и термостат , и капачка .... Ееее, пак не връща течността от разширителното казанче... Сега е при майстор за смяна на гарнитура на главата. Дано вече с това се реши проблемът.
mironski
МнениеПуснато на: Вто Юли 02, 2024 12:43 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

истински фен на SUZUKI

Местожителство: Полски Тръмбеш

Покарайте автомобила няколко дни.
Ако охладителната течност в радиатора се задържи на едно и също ниво, според мен няма проблем. Може да не е до гърловината на капачката, но и да не спада под ламелите.
YoKK
МнениеПуснато на: Вто Юли 02, 2024 5:02 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

возил се на SUZUKI

Чуден съвет, няма що. Тъкмо ако е издухала цялата течност към разширителното казанче ще прегрее по-бързо. Поне да не губи време в разтакаване, ами да сваля главата.Течността в радиатора трябва да е плътно до капачката !!! Shocked
Alxx
МнениеПуснато на: Вто Юли 02, 2024 7:34 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

истински фен на SUZUKI

Местожителство: София

Колата вероятно не е обезвъздушена правилно, това с наклона не върши работа а се прави с фуния в радиатора. Преди да сваляте глава, можеше да си направите тест за мехурчета в разширителя или хим. тест за СО2 в антифриза. Както и да е, на тоя мотор не му е чуждо да метне гарнитурата.
T_H_A
МнениеПуснато на: Чет Юли 04, 2024 9:02 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Колеги, обещах да пиша какво е положението след смяната на капачката на радиатора. Вчера сложих новата капачка, при пълен до преливане разширителен съд, както си беше от предходното шофиране.
Запалих колата и навъртях 60-70км, оставих я да изтине и тя издърпа антифриза обратно в системата, до ниво "минимум", за първи път.
Днес направих около 500км - градско в София и Пловдив, магистрала и минаване на прохода Троян-Кърнаре, със и без климатик, изтормозих я на максимум и нищо, абсолютно нищо. Не прехвърли никакъв антифриз в разширителния съд, не прегря, работи перфектно.
Не мога да повярвам, че си реших проблема с 8лв за една капачка.

Един бонус въпрос. На Хондата, която карах преди Сузукито, навъртях 190 000км за 6 години и правех реглаж на клапаните на всеки 50-60 000км, горе долу на всеки 18-20 месеца. Симптомите за реглажа бяха срив на оборотите, когато колата е студена и гаснене. В този ред на мисли, какви са симптомите за реглаж на клапаните при Сузуки, за да знам кога да я закарам в сервиз?
Върнете се в началото
Alxx
МнениеПуснато на: Чет Юли 04, 2024 10:26 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

истински фен на SUZUKI

Местожителство: София

Същите, но не я карай до такова състояние - не е Хонда. Всяка смяна на масло си закачваш манометъра и мериш вакуума на загряло и празен ход. Почне ли да пада под -0,45 kPa това ти е достатъчен ориентир дали си за реглаж. При мен се е случвало и да изкара над 100к до реглаж, но аз доста внимателно следя смесите на газта и маперът ми е добър.

P.S. с капачка за 8лв не бързай да се радваш. Такива консумативи - само ОЕМ.
T_H_A
МнениеПуснато на: Пет Юли 05, 2024 2:06 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря много за информацията. Ще следя показателите, както и състоянието на капчката и следващата ще купя OEM.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема  Напишете отговор Страница 1 от 1

Идете на:  

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

Vegan Recipes & Travel Adventures | Веган Рецепти | Счетоводни услуги Чакърски и Синове | The Guitar Junky | Immigration Solutions Singapore | SleepMatters | CuppaBean | My Cosy Retreat

DAJ Glass (1.0.8) by Dustin Baccetti