Автор |
Съобщение
|
TRusinov |
Пуснато на: Пон Сеп 30, 2024 3:17 pm Заглавие: Suzuki Vitara 2016 - 1.6 - скоростна кутия и клапани |
|
|
|
Здравейте, колеги,
Моля да ми простите, че първия ми пост като горд собственик на Сузуки ще е много лаишки, но до момента не съм имал кола, за която да успея да намеря по-малко информация в интернет хахахаха.
Та както стана ясно - от скоро съм собственик на Витара 2016 1,6 бензин 120 кс. Колата е автоматик, предишния собственик е сложил всички възможни екстри за модела и най-важното - няма газ и е на малко километри.
Като нов собственик веднага започнах да гледам, чета и пр.
Не мога да открия информация за много неща, но едни от основните са:
- на този двигател регулират ли се клапани и на какви километри
- погледнах фаровете - нормални крушки на габарит, дълги и мигач, лед на къси. Фара отзад при късите светлини е капсулован.... объркал ли съм се, или ако ти изгорят късите.....ъъъъъъ трябва да си купиш нов фар?
И още нещо се сетих - по рама излиза, че колата е произведена в Унгария 2015 февруари. Не съм специалнист, но по начина на превключвана не ми се струва, че кутията е CVT. Шест степенна е, но на майка ми Тойотата е CVT и има коренно различно поведение
Ще се радвам да ми дадете мъничко насоки и скоро да стана не само горд собственик, но и да разбера какво точно съм купил хахахаха
Последната промяна е направена от TRusinov на Чет Окт 03, 2024 8:55 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
Върнете се в началото |
|
|
Alxx |
Пуснато на: Пон Сеп 30, 2024 5:14 pm Заглавие: |
|
|
истински фен на SUZUKI
|
Клапаните се регулират.
Да, подменяш цял фар.
Не е шестстепенна, ако е цвт е безстепенна. Ако усещаш възходящи обороти при ускорение и отчетлива смяна на предавки, то не е цвт.
Ако с ускорението оборотите падат плавно и постоянно, да, цвт е.
Ако шасито ти не започва с JS, а с ТМ или ТН, да, унгарка е. _________________ Ex: GSX-R 600 F2, SJ413, 2xAerio&Liana
Now: SF5 Type S |
|
Върнете се в началото |
|
|
TRusinov |
Пуснато на: Пон Сеп 30, 2024 5:49 pm Заглавие: |
|
|
|
А клапаните на какви километри се регулират? Моята е на 58к в момента.
За кутията - на майка ми Тойотата е точно така - като скутер. При мен си се редят като на нормален автоматик. Като обърна на ръчно превключване - излизат 6 скорости. От Сузуки били казали, че кутията не се “пипа” за масло, било “вечно”, но за мен това е глупост. Мисля, че след 10-тина хиляди ще я закарам да го сменят, за мое спокойствие.
За фара ….. не мога да повярвам! Гори крушка, олекваш с 1700 лв., ако шскаш оригинален фар…. Малко идиотска работа |
|
Върнете се в началото |
|
|
Alxx |
Пуснато на: Пон Сеп 30, 2024 7:11 pm Заглавие: |
|
|
истински фен на SUZUKI
|
Не знам километри, в момента нямам достъп до Хайнес, но обикновенно се прави само проверка на 90-100к. Масло на кутия който не сменя - сменя кутия Що бмв-та и Субару изпищяха по тая схема...твоето вече е за смяна.
Не гледай предавките в ръчен режим, всички цвт имат симулирани такива и само поведението на колата е показател. А, фаровете 100% някъде ги ремонтират, въпрос на търсене е.
P.S. Провери си типа кутия, вероятно си за това масло:
https://www.ravenol.de/en/product/getriebeoel/getriebeoel-fur-automatikgetriebe/ravenol-atf-t-ws-lifetime _________________ Ex: GSX-R 600 F2, SJ413, 2xAerio&Liana
|
Върнете се в началото |
|
|
TRusinov |
Пуснато на: Вто Окт 01, 2024 9:52 am Заглавие: |
|
|
|
Опитах да говоря със представителството на Сузуки, дали могат по VIN да ми кажат каква ми е кутията..... искат 200 лева. Разбирам, но не ми се дават в момента просто за информация каква ми е кутията. Ходих до "Елиткар", не им излезе нищо по рама. Ако някой от вас има начин да ми каже по рама - моля, пишете ми на лично да ви пратя номера |
|
Върнете се в началото |
|
|
Alxx |
Пуснато на: Вто Окт 01, 2024 10:14 am Заглавие: |
|
|
истински фен на SUZUKI
|
Драсни да пробвам. _________________ Ex: GSX-R 600 F2, SJ413, 2xAerio&Liana
|
Върнете се в началото |
|
|
TRusinov |
Пуснато на: Вто Окт 01, 2024 10:55 am Заглавие: |
|
|
|
Драснах го |
|
Върнете се в началото |
|
|
TRusinov |
Пуснато на: Чет Окт 03, 2024 7:56 pm Заглавие: |
|
|
|
Здравейте пак, колеги. Благодарение на колегата Alxx вече съм доста по-ориентиран. Сега - извадих и модела на кутията AISIN TF-73SC. Реших, че най-хубаво би било да звънна до официалния сервиз и да попитам там за смяна на маслото. И ето нещо интересно хахахахаха. От сервиза ми казаха следното за тая кутия: "Можем да го сменим няма проблем, но на тази кутия се сменя ръчно, не се сменя машинно и филтъра не се сменя. Той се сменя чак при проблем с кутията и нейното разглабяне".
Викам си, чакай ще звънна и на някой от известните сервизи за автоматици в София да питам. Звъня на GEMINI. Отговора от там: "Единствения вариант е машинна смяна, защото така ще се подмени напълно маслото, като задължително се подменя и филтъра".
Звъна в Дайманд Трансмишън. Отговор: "В никакъв случай машинна смяна. Филтър не се сменя."
Може ли някой да помогне - къде да взема да си сменя маслото и машинно или не хахахахаха |
|
Върнете се в началото |
|
|
|